De volledige prothese
Kies uit een van de volgende punten om direct naar dat onderdeel te gaan.

Wennen aan het nieuwe kunstgebit
U heeft een nieuwe kunstgebit, maar u mag niet verwachten dat, ondanks dat uw oude kunstgebit versleten is, u meteen op dezelfde manier kan functioneren als met de oude. Door veranderde vormgeving van het gebit en van de tanden en kiezen die elkaar anders en vaak eerder raken, kan het nieuwe kunstgebit in het begin wel ongemakken geven. Veel gehoorde klachten zijn; moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, spieren van het gezicht en wangen zijn gevoelig en gevoeligheid van de kaakgewrichten. Heeft u veel problemen en bent u geneigd het nieuwe gebit in de keukenla te smijten en het oude weer in te doen? Bel dan gewoon naar uw tandprotheticus. Hij is er niet alleen om uw nieuwe kunstgebit te maken maar ook om nazorg te verlenen. Juist in deze moeilijke beginperiode moet u niet schromen om de telefoon te pakken en een afspraak te maken bij uw tandprotheticus om de problemen op te lossen. Hoe sneller u van uw problemen wordt afgeholpen des te sneller bent u gewend aan het nieuwe kunstgebit en kunt u er lekker mee functioneren.

Pijn
Het nieuwe kunstgebit kan in het begin best pijnlijk zijn. Het zit strakker rond uw kaken en kan op sommige plaatsen vaak te strak zitten. Bij het plaatsen van het gebit is dit vaak niet het geval dan gaat u zonder problemen de deur uit. Na enkele dagen kunnen zich pijnklachten voordoen. Bel dan uw tandprotheticus hij zal u op kort termijn helpen en u zult zien dat met een eenvoudige correctie u snel van de pijn af bent. Slijp of vijl nooit zelf aan het kunstgebit dit kan ten koste gaan van de pasvorm. Let er wel op dat u het kunstgebit, geruime tijd voordat u naar de tandprotheticus gaat, weer in de mond doet, anders kan hij niet zien waar de pijnlijke plaats zich bevindt.

Functioneren met het nieuwe kunstgebit
U heeft net uw nieuwe kunstgebit, maar u zult merken dat dit niet meteen echt lekker zit. Het gebit is nieuw voelt anders aan en u zult hier beslist anders mee functioneren.

 • Eten
  Een van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. Ook dat doet u in het begin waarschijnlijk wat onwennig en voorzichtig. Voordat uw nieuwe kunstgebit geplaatst wordt hoeft u geen vla en soep te gaan halen omdat u denkt dat het eten wel moeilijk zal gaan. We gaan ervan uit dat u meteen alles moet proberen. U ervaart echter zelf het beste wat wel en wat niet kan. Als u veel problemen ondervindt neem dan gerust de eerste dagen wat zachter voedsel maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken. Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet goed gaat dan kunt u altijd contact opnemen met uw tandprotheticus zodat hij u hierbij kan begeleiden.
  Voor opbouw van voedsel tijdens de indraagperiode kunt u gebruik maken van het afgebeelde plaatje.
 • Smaak
  In het begin kan het voorkomen dat de smaak iets afneemt. Dit zal vaak na korte tijd weer veranderen
 • Speeksel
  Veel mensen hebben in het begin last van te veel, het speeksel loopt me uit de mond, of te weinig, mijn lippen plakken op elkaar, speeksel. Dit is een vaak voorkomend probleem dat ook na enige tijd zal verdwijnen..
 • Spraak
  De spraak kan enige tijd gehinderd zijn door het nieuwe kunstgebit. Enkele klanken zoals de S de T en de D kunnen in het begin problemen geven.Dit is normaal. Meestal gaat het na verloop van enkele dagen veel beter. Zonodig kunt u hardop gaan lezen om ervoor te zorgen dat alles gaat klinken zoals u dat gewend was.
 • Uiterlijk
  Vooral als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen, de bovenlip kan wat “voller”zijn en het gezicht wat minder ingevallen. Laat u absoluut niet beïnvloeden door “vreemde”reacties van uw omgeving, je hebt een apetoetje. Alles wat anders is, vinden u en de omgeving in het begin vreemd.
 • Pijn aan de kauwspieren
  Doordat u mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren aan deze nieuwe manier van bijten wennen. In het begin kan het gebeuren dat u een soort van spierpijn aan de kauwspieren voelt. Dit kan erg vervelend zijn. Toch is het belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken aan dit nieuwe kunstgebit.
  Als u vanwege alle voorgaande problemen telkens het oude gebit gaat dragen om bijvoorbeeld, lekkerder te eten, als u naar familie moet of omdat het even niet lekker zit, zult u nooit wennen aan het nieuwe kunstgebit. Hou het nieuwe kunstgebit altijd in, bel voor problemen uw tandprotheticus en knutsel nooit zelf aan het nieuwe kunstgebit.

Reinigen van het kunstgebit
Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat moet u zo houden. Net als bij u eigen tanden en keizen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit dit moet u reinigen. Het kunstgebit kan verkleuren door nicotine, thee, koffie en wijnaanslag.
Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water.U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een zachte borstel met zeep of een vloeibaar prothese reinigingsmateriaal. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, tandpasta of bruismiddelen. Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden.Bij uw tandprotheticus, drogist of apotheek zijn diverse schoonmaakmiddelen, borstels en prothese bakjes te verkrijgen

 • Tandsteen
  Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de keizen, bij het bovengebit. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is dan om het kunstgebit een hele nacht lang en een bekertje met pure keukenazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga ook niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u de prothese.
 • Reinigen van de mond
  Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte. Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel of lauw water te gebruiken.
  Indien u het kunstgebit en het slijmvlies niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties van het slijmvlies ontstaan. Een u weet; voorkomen is beter dan genezen.

Draaggewoonten
Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, waar u wel mee slaapt, maar is nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort. Daarom is het beter uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen dan adviseren wij het onder gebit uit te doen en het boven gebit in te houden. Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door uw tandprotheticus controleren.

Controle
Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens een keer per twee jaar naar uw tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het in eerste instantie niet opvalt. Als u regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten. Hij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na vijf tot tien jaar) want ook uw kunstgebit verslijt. De tandprotheticus controleert of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met en slechts passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Ook hier geldt weer voorkomen is beter dan genezen.

Reparatie en opvulling van het kunstgebit
Na verloop van tijd kan ook het nieuwe kunstgebit kapot gaan of te groot worden. Uiteraard kunt u hiervoor bij uw tandprotheticus terecht.

 • Voorkom reparaties
  Wanneer u het kunstgebit boven de wastafel schoonmaakt laat daar dan een laagje water inlopen of leg er een handdoek in u voorkomt daarmee schade als het kunstgebit valt.
 • Reparatie
  Na verloop van tijd kan het toch gebeuren dat tanden van het kunstgebit afbreken, loskomen of een beetje beschadigen. Tevens komt het voor dat een kunstgebit scheurt of in twee stukken breekt
  Bij uw tandprotheticus kunt u terecht om dit te laten herstellen. Wanneer reparatie van uw kunstgebit regelmatig voorkomt is het tevens verstandig het gebit te laten controleren. Vaak is er een oorzaak voor deze reparatie en kan uw tandprotheticus u de oplossing bieden.
  Na verloop van tijd zult u heel goed aan het kunstgebit gewend zijn. Zo goed zelfs, dat het lijkt alsof het er altijd is geweest. Maar blijft dit ook zo? Nee, want uw mond verandert. Uw kaken slinken als er geen tanden en kiezen meer in zitten en er voortdurend door een kunstgebit op gedrukt wordt. Omdat uw kunstgebit steeds even groot blijft, ontstaat er ruimte tussen het kunstgebit en kaak. Het kunstgebit zal dus op den duur losser gaan zitten. Als het kunstgebit niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen zwaarder gaan drukken op de kaak dan op andere plaatsen en kunt u weer pijn krijgen. U dient dan contact op te nemen met uw tandprotheticus voor controle aan het kunstgebit. Meestal is het in zo’n geval nodig dat het kunstgebit wordt aangepast. Uw tandprotheticus kan een nieuwe laag of ‘voering’ in het kunstgebit aanbrengen, waardoor het weer steviger zit en geen problemen meer veroorzaakt.
  Let wel op na een aanpassing van het gebit kunnen er enkele pijnplaatsen optreden als gevolg van het strakker zitten van het kunstgebit. Bij uw tandprotheticus kunt u terecht voor de nodige nazorg.

Overige bijzonderheden
Ondanks het feit dat u in voorgaande al veel informatie heeft kunnen lezen kan het zijn dat u nog meer vragen heeft. Eventueel kunt u hiervoor de pagina Veelgestelde vragen bekijken. Mocht u toch nog vragen hebben neem dan contact op met uw tandprotheticus of mail naar info@ont.nl.

Tips

 • Doe het kunstgebit ’s nachts uit. Laat uw kunstgebit en mond iedere twee jaar controleren.
 • Repareer nooit zelf uw gebit.
 • Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen.
 • Vul de wasbak met water voordat u het kunstgebit gaat reinigen.
 • Reinig ook de kaken en het tandvlees.
 • Gebruik geen chemische middelen voor reiniging van het kunstgebit.
 • Nuttig de eerste dagen zacht voedsel.

Behandelplan:

 • Afspraak 1: Intakegesprek/1e afdruk
  Uw persoonlijke gegevens, uw medicijngebruik en gegevens over uw gezondheid worden genoteerd. Uw huidige prothese en uw mondholte worden nagekeken. Als er nog voldoende tijd over is, worden meteen de afdrukken van uw beide kaken gemaakt (happen).
 • Afspraak 2: Definitieve afdrukken
  Met behulp van speciaal voor u gemaakt lepels worden de definitieve afdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Waarmee gelijk de randlengte en de pasvorm van de prothesen worden vastgelegd.
 • Afspraak 3: Beetbepaling
  Bepaald wordt hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond is voor het kunstgebit. Ook worden de kleur en vorm van de tanden en kiezen uitgezocht. Er wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen. Indien u beschikt over foto’s van vroeger is het verstandig deze mee te nemen.
 • Afspraak 4: Proefprothese
  Bekeken wordt of de tanden mooi in uw mond staan en of de keizen goed op elkaar komen. De tanden en kiezen staan op een wasplaatje, waardoor de pasvorm van de prothese nog niet optimaal zal zijn.
 • Afspraak 5: Plaatsen van de prothese
  De prothese wordt in de mond geplaatst en op esthetiek, pijnplaatsen en spraak gecontroleerd. U kunt nu zelf met de prothese gaan functioneren. Het gewenningsproces kan enkele weken duren. Direct kan er een afspraak voor nacontrole gemaakt worden. Voor pijnklachten kunt u contact opnemen met uw tandprotheticus.
 • Afspraak 6: Nacontrole
  Uw tandprotheticus controleert de pasvorm en functie van het kunstgebit en zal waarnodig enkele correcties uitvoeren.